Joogateraapia ja lülisamba probleemid

  • Skolioos, rühivead / vildakselgsus
  • Ristluu-nimmepiirkonna valud
  • Osteokondroos


Kroonilised seljavalud ja ka teistest haigustest tingitud valuaistingud kurnavad inimese organismi. Ning kuigi seljavalud on sageli tingitud traumadest, pärilikkusest ja immuunsüsteemi puudulikkusest, siis enamasti on nende põhjuseks ikkagi rühi ja lihastoonusega ehk “lihaste katkemisega” seotud probleemid. Veelgi suuremal määral sõltuvad aga need vaegused Teie emotsionaalsest seisundist, Teie peas uitavatest mõtetest, ning sellest, kuidas Te oma eluteed kujundate, sest kõik see on otseses omavahelises sõltuvuses Teie seljalihaste tööst ja luustikule avaldatavast koormusest. Kui selle tööga kaasneb stress, avaldub see tugeva valuna lihastes ja selja luudele ja kõhredele.

Just nimelt lihaste “vigastused” on enamikel juhtudel põhjuseks patoloogiliste muudatuste tekkimisele luustiku- ja tugisüsteemis ning lülisambastruktuuri vigastamisele, mille tagajärjeks on seljavalud. Tingimata tuleb kõrvaldada lihaste blokeering ning tagada lülisamba kõigile segmentidele ühesugused liikumistingimused. Lihtsamate sõnadega öeldes tuleb tugevdada lihaskorsetti ja parandada rühti. Kõige rohkem abi on sellistel juhtudel jooga füüsilistest asenditest, mis pikendavad ja toniseerivad kogu lülisammast, venitavad ümbritsevaid seljalihaseid, kõhri ja sidekude. Sellesse protsessi tuleb kaasata ka hingamise ja Teie emotsionaalse enesetunde.

Ainult õieti koostatud individuaalne harjutustekompleks annab võimaluse lülisamba kõigi osade ühtlaseks venitamiseks, “lihaskorseti” formeerimiseks ja tugevdamiseks ning tagab seega organismis asetleidvate kõigi füsioloogiliste protsesside tasakaalu. Sellise harjutustekompleksi suudab kokku panna üksnes kogenud ja asjatundlik joogaterapeut. Kõige enam koormatud lihaste asendiharjutusi koos fikseerivate venitustega tuleb teha mitte ainult füüsilisele koormusele järgneva seljavalu korra vaid ka profülaktilistel eesmärkidel
.
Haiguse ägenemise perioodil tehtav ravivõimlemine tähendab kombinatsiooni haige piirkonna lihaste vahelduvast kokkusurumisest ja nende lõdvestamisest. Lülisamba patoloogiliste muutuste all kannatavatele inimestele sobivad aktiivsetest liikumisviisidest eriti hästi ujumine ja kõnd.
Albina Meli praktikas on olemas positiivsed tulemused lülisamba diskide väljaulatumise korrigeerimisel, seda tingimusel, et diskidel oli säilinud nende elastsus, ning ka songa ravimisel juhtudel, kui diskis olev ava ei ole veel sidekoega kattunud.

Inimene, kes on lasknud tekkida endal songa, peab põhjalikult üle vaatama oma suhtumise füüsilise töö tegemise viisidesse, et vältida pingete tekkimist seljas, kaelas ja jäsemetes.